Εδώ και πολλά χρόνια το γάλα της γαϊδούρας είναι γνωστό για τις θεραπευτικές, κοσμετολογικές και διατροφικές του ιδιότητες. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και 5500 χρόνια. Στην αρχαία Αίγυπτο βρίσκουμε το γάλα της γαϊδούρας να χρησιμοποιείται με διάφορες ιατρικές συνταγές, με συμπλήρωμα βοτάνων για την ίαση εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών ως πόσιμο παρασκεύασμα και συχνότατα το έδιναν στα παιδιά. Οι έλληνες το χρησιμοποιούσαν επίσης ως φαρμακευτική αγωγή.
Θα αποδειχτεί αργότερα ότι οι γαϊδούρες με το καλό και γλυκό τους χαρακτήρα, αλλά προπαντός χάρη στην ποιότητα του γάλακτός τους, μπορούσαν άνετα να ταΐζουν κατευθείαν τα βρέφη και τα άρρωστα μικρά παιδιά. Έως το 19ο αιώνα μικροπωλητές γάλακτος κυκλοφορούσαν μέσα στις μεγαλουπόλεις. Πόρτα πόρτα πουλούσαν το πολύτιμο ποτό στους πελάτες συστημένο από τους γιατρούς τους, για να θεραπεύσουν τον επίμονο βήχα, τον εντερικό ερεθισμό, για να ταΐσουν τα καχεκτικά παιδιά, για να πολεμήσουν την αναιμία…