Οι Ιδιοτητες του Γαλακτος
Οι Ιδιότητες του Γάλακτος
Το γαϊδουρινό γάλα & οι ευεργετικές του ιδιότητες. Η σύνθεση του γαϊδουρόγαλου είναι παρόμοια του μητρικού γάλατος. Από την αρχαιότητα είχαν εντοπισθεί οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις, αλλά και η χρήση του ως φυσικό καλλυντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση σε άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλεργίες και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων.
Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση των Δερματολογικών παθήσεων – Ξηροδερμία – Ψωρίαση – Ενίσχυση δοντιών και ίασή τους – Πόνοι αρθρώσεων - ΄Ασθμα – Έλκος στομάχου – Πονόλαιμος – Δυσκοιλιότητα – Βήχας κάθε είδους – Εκζέματα – Ακμή.
Το γάλα γαϊδούρας είναι επίσης εξαιρετικό για την αντιγήρανση και την θεραπεία των ρυτίδων. Έχει 60 φορές την βιταμίνη C από το γάλα της αγελάδας. Επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D & Ε. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, ανοσφαιρίνες και γλυκερίνες. Το γάλα γαϊδούρας είναι επωφελές για κατανάλωση και φροντίδα του δέρματος.
Στον παρακάτω πίνακα δίνονται οι τιμές των βασικών συστατικών του γάλατος από διάφορα ζώα. Εύκολα προκύπτει ότι το γάλα γαϊδούρας είναι αυτό που προσομοιάζει περισσότερο το μητρικό γάλα και η υψηλή του περιεκτικότητα σε λακτόζη επιδρά ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο καθιστώντας το πολύτιμη διατροφή ιδιαίτερα για παιδιά και ενήλικες με οστεοπόρωση.
Επίσης είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες φυλές ανήκουν τα εναπομείναντα ζώα, ενώ καμία από τις εγχώριες φυλές όνων δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο απειλούμενων φυλών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O), ο οποίος αποτελεί την παγκόσμια βάση αναφοράς. Πέρα από την διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενετικής ποικιλότητας των αυτοχθόνων φυλών γαιδάρων, που εκτρέφονται στην Ελλάδα, η έρευνα έρχεται να καλύψει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γαϊδουρινό γάλα σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο.
Με δεδομένη την ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου το γαϊδουρινό γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για ανθρώπινη κατανάλωση, στην έρευνα παρουσιάζονται στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος και αναλύονται οι προοπτικές αυτής της καινοτόμου δραστηριότητας.
Είναι γεγονός ότι στη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία παρατηρείται μια έντονη ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο το γαϊδουρινό γάλα. Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν δημοσιευτεί 60 περίπου επιστημονικές εργασίες αποκλειστικά για το γαϊδουρινό γάλα.
Οι εργασίες αυτές υποδηλώνουν, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για τα βρέφη που παρουσιάζουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και σε επιλεγμένες περιπτώσεις αλλεργίας, αλλά και ως προληπτικό μέτρο για μια σειρά από παθήσεις ενηλίκων ατόμων.